Reuzegomkledij

Stoffen

Hier vind je de richtlijnen voor de keuze van je stoffen voor de Reuzegomkledij. Aarzel niet om de hulp in te roepen van een lid van de Werkgroep, zeker wanneer je nog nooit eerder stoffen hebt gekocht.
Waar kan je stoffen kopen?

  • Alles hangt af van het budget dat je ter beschikking hebt. Je kan best een mooie kledij samenstellen met een relatief beperkte investering. Maar dat vraagt tijd en zoekwerk.
  • Het grootste aanbod van katoenen en linnen stoffen vind je in de lente-zomer. Probeer voor de duurdere linnen stoffen de zomersolden mee te pikken! Wollen stoffen vind je dan weer eerder in de herfst-winter. Ook hier loont het om de solden af te wachten.
  • Je kan terecht in de gekende stoffenzaken in de ruime regio van Leuven: Pauli (Mechelsestraat Leuven), Stoffenpaleis (Hasselt) en Nekkertex (Mechelen), Hexagoon (Ravenstraat Leuven - duurdere patchworkstoffen).
  • Een paar keer per jaar wordt er een stoffenspektakel georganiseerd in de Brabanthal (en op vele andere plaatsen in Vlaanderen, Wallonië en Nederland). Meer info vind je hier.
  • Elke vrijdagvoormiddag is er een stoffenmarkt in Maastricht (aan het stadhuis). Een daguitstap loont echt, de stoffen, plakkatoen en naaibenodigdheden (naaigaren, linten, kant) zijn merkelijk goedkoper in Nederland!
  • Elke zaterdagvoormiddag is er een reusachtige stoffenmarkt in de Breedstraat in Utrecht. Een daguitstap loont echt, de stoffen, plakkatoen en naaibenodigdheden (naaigaren, linten, kant) zijn merkelijk goedkoper in Nederland!

Hoe kies je best stoffen?

  • Als je geen ervaring hebt bij het zoeken van stoffen, vraag dan iemand mee. Een miskoop voorkom je beter...
  • Kies voor elk kledij-onderdeel een contrasterende kleur. Ton-sur-ton (= verschillende tinten van dezelfde kleur op elkaar) kunnen best mooi zijn van dichtbij, maar op een podium oogt het geheel saai.
  • Vergeet de 21ste eeuwse modebeeld en de mentaliteit. Durf strepen, bloempjes, effen en geruite stoffen combineren! Ook voor mannen! Het schoonheidsideaal lag in de 19de eeuw wel wat anders: een slanke taille en brede heupen waren de norm. Ook bij de mannen werden de gilets en jassen getailleerd. Kies bij voorbeeld voor een gebloemde en een gestreepte rok met daarop een geruite schort. Of wat dacht je van een jak met fijne bloempjes en blouse met kleine bolletjes? Een mannenhemd met ruiten en een gilet met visgraat gaan perfect samen met een kniebroek met een fijne verticale streep en horizontaal gestreepte kniekousen.
  • Wanneer je stoffen gaat kopen, leg de stoffen dan op elkaar, zodat je een idee krijgt van wat het geheel zal geven. Neem enkele meter afstand om alles te bekijken. Je zal ongetwijfeld rare blikken krijgen van de verkopers en andere klanten, maar daar trek je je gewoon niets van aan.
  • Kies bij voorkeur 100% natuurlijke stoffen (wol, katoen, linnen of mengelingen daarvan). Wanneer het niet is aangegeven op de rol, vraag de verkoper dan naar de samenstelling. Is het een samenstelling, dan mag die maximaal 50% synthetische stoffen bevatten (viscose, polyester, polyamide, tergal, terlenka).
  • Rekstoffen zijn nergens toegestaan. Wanneer je een stof vastneemt en je kan hem (ook al is het maar een beetje...) uittrekken, leg de rol maar gewoon terug.
  • Let op de volgende richtlijnen:

Mannenkledij

  • Slaapmuts: katoen of zeer fijne wol (enkel 100% natuurlijke samenstelling toegelaten)
  • Hemd: katoen of mengeling katoen-linnen (enkel 100% natuurlijke samenstelling toegelaten). Kies een soepel vallende stof. Katoen neemt zweet op, niet onbelangrijk in de zomer... Wie het goedkoop wil houden, kiest best baalkatoen in een neutrale kleur. Duurdere stoffen zijn de mengelingen katoen-linnen met ruiten.
  • Gilet: katoen of mengeling katoen-linnen (maximaal 50% synthetische samenstelling). Voor een gilet gebruik je best een stevige stof (genre zetelstof of gordijnstof). Kies voor een contrasterende voeringstof (maximaal 50% synthetische samenstelling). Het gilet is het belangrijkste kledingstuk, dat ook lang meegaat. Durf investeren in een wat duurdere zetelstof.
  • Kiel: 100% linnen (enkel 100% natuurlijke samenstelling toegelaten)
  • Broek: katoen, linnen en wol (maximaal 50% synthetische samenstelling). Kies voor een soepel vallende stof. Wie niet graag strijkt, kiest best voor een wollen stof. Een linnen broek slijt sneller en kreukt gemakkelijk - veel strijkwerk dus! Een lichte katoenen broek voor de zomer en een wollen broek voor de Paasfeesten is geen overbodige luxe.
  • Vest of jas: bij voorkeur wol (maximaal 50% synthetische samenstelling). Kies voor een contrasterende voeringstof (maximaal 50% synthetische samenstelling). De vest is een belangrijkste kledingstuk, dat je moet warm houden en ook lang meegaat. Durf investeren in een wat duurdere lakenstof.
  • Mantel: 100% lakenstof (dichtgeweven wol) (enkel 100% natuurlijke samenstelling toegelaten)

Vrouwenkledij

  • Kapje: katoen, mengeling katoen-linnen of zijde (enkel 100% natuurlijke stoffen toegelaten - zie verder details hoofddeksels)
  • Blouse: katoen of mengeling katoen-linnen (enkel 100% natuurlijke stoffen toegelaten)
  • Jak: katoen, mengeling katoen-linnen, zijde, stijvere wol (maximaal 50% synthetische samenstelling). Voor een jak gebruik je best een stevige stof (genre zetelstof of gordijnstof). Kies voor een contrasterende voeringstof (maximaal 50% synthetische samenstelling). De jak is het belangrijkste kledingstuk, dat ook lang meegaat. Durf investeren in een wat duurdere zetelstof.
  • Onderrok: moet 100% katoen zijn of een mengeling met linnen (enkel 100% natuurlijke stoffen toegelaten)
  • Bovenrokken: katoen, katoen-linnen, soepele/lichte wol (vb. cool wool), linnen (maximaal 50% synthetische samenstelling).
    Wie graag rokken heeft, die mooi open draaien, kiest best voor wollen rokken of katoen van patchwork-kwaliteit.
    Wie niet graag strijkt, kiest best voor wollen rokken, die vallen altijd mooi en hoef je nauwelijks te strijken. Linnen rokken kreuken altijd. Hou er rekening mee dat je een linnen rok opnieuw moet strijken tussen elk optreden.
    Wil je graag een mooie tekening, dan zal je bij de patchworkstoffen (katoen) je gading vinden (= duurdere stoffen).
  • Schort: katoen, katoen-linnen of linnen (enkel 100% natuurlijke stoffen toegelaten).
    Wil je een bedrukte stof, dan moet de bedrukking aan beide zijden zichtbaar zijn. Bedrukte stoffen zijn veelal maar aan één zijde bedrukt. Deze zijn niet toegelaten. Wie een schort met tekening wil, kijkt best bij de geweven stoffen. Geweven stoffen lenen zich het best voor een schort, omdat de tekening aan beide zijden zichtbaar is.
  • Als je ergens een stuk stof in handen krijgt, waarvan je de samenstelling niet kent, doe dan de vuurproef. Knip een stukje van enkele centimeters af en steek het in brand. Wanneer je de as kan verpulveren tussen de vingers, dan heeft de stof een natuurlijke samenstelling en mag je ze gebruiken. Krimpt ("smelt") de stof in elkaar en vormt ze kleine, harde bolletjes die je niet kan verpulveren, dan heeft de stof een synthetische samenstelling en mag je ze niet gebruiken. Bij twijfel beslist de Werkgroep!